Sigara hayatınızı değiştirecek!

Sigara hayatınızı değiştirecek!
Haber Tarihi : 09 Şubat 2019 21:15:12
Son Güncelleme Tarihi : 00 00 0000 00:00:00

İnsan sıhhatinin en büyük düşmanı olan sigara, Türkiye’de yılda  100 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Hükümetin ve STK’ların yaptığı faaliyetlerle sigarayı bırakanların oranı hayli yüksek. Siz de hayatınızdan lezzet almak istiyorsanız sigarayı bırakın.

ASTRONOT SİGARANIN ZARARLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Bugün ‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü.' Hükümetin ve sivil toplum kuruluşlarının çıkardığı yasa ve hayata geçirdiği projelerle binlerce insan sigarayı bıraktı. Ölüm saçan sigaranın bırakmasıyla ilgili en büyük mücadeleyi veren STK'lardan olan Yeşilay, bu yılda farkındalık oluşturan bir etkinliğe imza attı. Kadıköy-Eminönü-Beşiktaş İskelesi önünde stant kuran Yeşilay, vapurda ve iskelede dolaşan astronot kıyafetli kişiyle sigaranın zararları ve pasif içiciliğe dikkat çekti.

DURAKLARDAKİ YASAĞA RİAYET EDİLMELİ

Astronotlu viral filmle pasif içicilik konusunda mesaj vereceklerini belirten Yeşilay Genel Müdürü Sultan Işık, "Tütün kullanımıyla bir başkasının hava sahasına girdiğimizi ve yaşam hakkına müdahil olduğumuzu gösterebilmek, özellikle İETT ve metrobüs duraklarında tütün kullanımı yasakken, bu yasağın çok kolay deliniyor olduğunu yeniden ortaya için biraz ilgi çekici bir film çekmeye karar verdik. Pasif içiciliğe de dikkat çekmek istedik" dedi.

TÜTÜN PAKETLERİNİN CAZİBESİ YOK OLACAK

‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü' münasebetiyle konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, düz paket uygulamasıyla, tütün mamulü paketlerin cazibesi ve çekiciliğini ortadan kaldırmayı, tütünün reklam ve tanıtım etkisi doğuracak şekilde kullanımını engellemeyi, sağlık uyarılarının fark edilebilirliği ve etkinliğini artırmayı amaçladıklarını vurguladı.

SİGARAYI BIRAKTIKTAN SONRA

- 20 dakika sonra nabız ve hızlı soluk alıp verme normale dönecek

- 8 saat sonra kandaki oksijen düzeyi normalleşecek

- 48 saat sonra azalan koku ve tat duyusu düzelecek

- 72 saat sonra enerji düzeyi artacak

- 2-12 hafta sonra vücuttaki dolaşım düzelecek

- 1 yıl sonra kalp hastalıkları riski yüzde 50 azalacak

- 5 yıl sonra kalp krizi ve solunum yollarıyla ilgili kanserlere yakalanma riski yüzde 50'ye düşecek

- 10-15 yıl sonra da kalp krizi geçirme olasılığının sigara içmeyenlerle aynı seviyeye inecek ve akciğer kanserine yakalanma riski içenlere göre yarı yarıya azalacak.

YEŞİL DEDEKTÖR 251 BİN KİŞİNİN CEBİNDE

Sağlık Bakanlığı iş birliği ile 2008'de Yeşil Dedektör uygulamasının başlatıldığını söyleyen Yeşilay Ankara Şube Başkanı Mevlüt Karataş, "Sigara ihlallerini kolay bir şekilde bildirmek amacıyla Yeşilay ve Sağlık Bakanlığının hayata geçirdiği Yeşil Dedektör mobil uygulaması 251 bin kullanıcıya ulaştı" diye konuştu.

ÇOCUĞUNUZUN SİGARA BAĞIMLISI OLMASINI İSTER MİSİNİZ?

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emrah Can, "Anne babanın sigara içtiğine şahit olmuş bir çocuk, sigara içmeyi rol model olarak almaktadır. Araştırmalar, sigara içen ebeveynlerin çocuklarının, içmeyenlere oranla bağımlı olma riskinin yüzde 50 daha fazla olduğunu göstermektedir" dedi.

 

*Sigarayı bırakma telefon hattı ALO 171